• Dierenarts Liesbeth Vandewalle

  Dierenarts

  Liesbeth Vandewalle

 • Wachtzaal

  DAP Fidelis

  Wachtzaal

 • DAP Fidelis

  DAP Fidelis

  in het centrum van Rumst

 • Praktijkruimte

  Praktijkruimte

 • Voeding - RX-ruimte

  DAP Fidelis

  RX- ruimte - voedingvoorraad

 • Dierenarts Veerle Verschueren

  Dierenarts

  Veerle Verschueren

Acupunctuur

Wanneer acupunctuur?

In de klassieke westerse geneeskunde zijn niet altijd alle gevallen op te lossen , of houden behandelingen zware medicamenteuse kuren in. Acupunctuur is minimaal ingrijpend, zonder blijvende bijwerkingen.

Acupunctuur kan onder andere ingezet worden voor:

 • Orthopedische problemen; spieren, gewrichten, rug en nek
 • Huidproblemen
 • Maag-darmproblemen
 • Luchtwegaandoeningen
 • Urinewegproblemen
 • Weerstandsproblemen

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde en wordt in China al minstens 3000 jaar toegepast bij mens en dier. Bij acupunctuur worden bepaalde punten op het lichaam gestimuleerd. Meestal door aanprikken met dunne acupunctuurnaalden. Tegenwoordig zijn er ook andere methoden voor beschikbaar, zo maakt men ook gebruik van laagfrequente stroom, warmtebronnen, injecties, massage of laserstralen.

Bij verschillende aandoeningen kan acupunctuur een bijdrage leveren aan de genezing, of op zijn minst bepaalde klachten op een aanvaardbaar niveau houden, zoals pijn bij allerlei chronische aandoeningen. Acupunctuur is een uiterst veilige methode van behandelen die geen blijvende bijwerkingen heeft.

Het kan als enige therapie, maar ook in combinatie met westerse of oosterse geneeswijzen. Als onderdeel van de Chinese traditionele geneeskunde wordt acupunctuur vaak gecombineerd met bijvoorbeeld kruidentherapie, bewegingstherapie en voedingsadviezen.

Hoe werkt acupunctuur?

Volgens de traditionele Chinese filosofie stroomt door het lichaam energie, de zogenaamde "Chi". Deze stroomt door energiebanan, meridianen genoemd. Verstoringen of blokkades van de energiestroom kunnen leiden tot het optreden van ziektes en pijn. Circa 350 acupunctuurpunten op het lichaam geven toegang tot de meridianen.

Stimulatie van de juiste (combinatie van) punten brengt de energiestroom weer in balans, waardoor het lichaam in staat is om ziekten te overwinnen en waardoor pijn vermindert.

Ook heeft het plaatsen van een acupunctuurnaald een plaatselijke reactie tot gevolg. Zoals beinloeding van de doorbloeding en vrijstellen van ontstekingsmediatoren. Dit heeft een rechtstreekse invloed op pijn en ontsteking. Maar de naalden hebben ook een effect hebben op het gehele lichaam: het autonoom zenuwstelsel (sympaticus en parasympaticus) wordt geprikkeld die een cascade van reacties kan teweeg brengen.

Verschillende lichaamseigen hormonen worden vrijgezet, bv. cortisol, endorfines (pijnstillende hormonen), serotonines, groeihormoon, insuline, humorale stoffen (immunoglobulines, interferon, antistoffen ...). Deze effecten zijn bewezen door westerse studies. Meridianen of acupunctuurpunten kan men niet zien, maar men ze kunnen aangeduid worden doordat ze een andere electrische weerstand vertonen in vergelijking met de rest van de huid.

Hoe verloopt een consultatie?

Bij een eerste consultatie wordt de ziektegeschiedenis doorlopen en wordt het dier eerst volledig diergeneeskundig onderzocht. Daarna zal het dier op een oosterse manier benaderd worden en wordt er gebruik gemaakt van tong diagnostiek, polsdiagnostiek en het identificeren van gevoelige punten. Aan de hand van al deze informatie wordt een oosterse diagnose gesteld en kan met overgaan tot de behandeling.

Gemiddeld worden er ergens tussen de 10 à 20 acupunctuurpunten geprikt. De naalden blijven tussen de 10 à 25 minuten ter plaatse. Reken erop dat een eerste consultatie al gauw 45 minuten kan duren.

Bij volgende afspraken duurt de consultatie wat minder lang omdat de diagnose reeds gesteld is. De evolutie wordt besproken en afhankelijk daarvan worden de punten gekozen en geprikt. Hoeveel opvolgbehandelingen nodig zijn is van geval tot geval afhankelijk. Heeft u nog vragen neem dan gerust contact op, of mail naar acupunctuurvdw@gmail.com