• Praktijkruimte

  DAP Fidelis

  Consultatieruimte

 • DAP Fidelis

  DAP Fidelis

  in het centrum van Rumst

 • Voeding - RX-ruimte

  DAP Fidelis

  RX-ruimte - voedingvoorraad

 • Dierenarts Liesbeth Vandewalle

  Dierenarts

  Liesbeth Vandewalle

 • Wachtzaal

  DAP Fidelis

  Wachtzaal

 • Dierenarts Veerle Verschueren

  Dierenarts

  Veerle Verschueren

Gezelschapsdieren - Castreren en steriliseren

KATER CASTREREN

Een kater wordt geslachtsrijp vanaf de leeftijd van 6 maanden. Zijn urine zal een typische katergeur gaan ontwikkelen. Hij zal ook meer en meer zijn territorium beginnen verdedigen en dus ook meer gaan vechten met andere katten. Ook bestaat de kans dat hij zal beginnen sproeien.

Door uw kater tijdig te castreren zal dit territoriaal gedrag afnemen en zal de kans op rondzwerven en overmatig sproeien afnemen. U kan dus best uw kater op 6 maanden laten castreren.


Praktisch

Bel ons voor het maken van een afspraak. Wij vragen uw kat nuchter te houden voor de afspraak. Dat wil zeggen dat hij de avond voordien nog mag eten, en dan neemt u zijn etensbakje weg, drinken mag hij wel nog. U brengt hem s'ochtens bij ons binnen.

Hij wordt dan gecastreerd en blijft bij ons tot hij volledig ontwaakt is. 's Namiddags of 's avonds kan u hem dan weer komen ophalen. De avond van de operatie moet u uw kat zeker nog een nachtje binnenhouden. De dag erna mag hij, als hij weer helemaal in orde is, weer buitengaan. Er worden geen hechtingen geplaatst.

KATTIN STERILISEREN

Rond de leeftijd van 6 maanden zal u kattin geslachtrijp worden. Dan wordt zij krols. Krolse kattinen gaan op zoek naar een kater om zich te laten dekken. Bij katten is een dekking vrijwel altijd geslaagd en zal zij dus ook drachtig worden.

Katten hebben per nest gemiddeld 4 kittens en kunnen tot 2 keer per jaar een nestje hebben. Om te vermijden dat uw kattin ongewild drachtig wordt, en last zou hebben van haar krolsheid, kan u haar het beste laten steriliseren op de leeftijd van 6 maanden. Ook verminderd de kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren en baarmoederproblemen. Bij de sterilisatie gaan we steeds de eierstokken verwijderen, indien nodig zal ook de baarmoeder verwijderd worden.

Alternatieven zoals 'de pil' raden wij ten sterkste af omdat deze de kans op baarmoederontstekingen en het ontwikkelen van melkkliertumoren erg vergroot. En de pil al snel eens vergeten of niet volledig opgenomen wordt, waardoor u kat toch drachtig zal worden.

Praktisch

Bel ons voor het maken van een afspraak. Wij vragen uw kat nuchter te houden voor de afspraak. Dat wil zeggen dat zij de avond voordien nog mag eten, en dan neemt u haar etensbakje weg, drinken mag zij wel nog. U brengt haar s'ochtends bij ons binnen.

Zij wordt dan gesteriliseerd en blijft bij ons tot ze volledig ontwaakt is. 's Avonds kan u haar dan weer komen ophalen. De avond van de operatie moet u uw kat zeker nog een nachtje binnenhouden. Laat haar het de komende dagen rustig aan doen. Draadjes worden andermaal weggewerkt, zodat er aan de buitenkant geen draadjes te zien zijn en u kattin er dus niet aan zal kunnen prutsen.