10 geboden voor een gelukkige kat

Vermijd contact met vreemde dieren

Probeer om het contact met andere katten (of honden) van buitenaf te vermijden. Meestal gebeurt dit via de ramen wat voor onnodige stress kan zorgen voor je eigen kat. Een mogelijke oplossing om dit niet voor te hebben is de raam af te plakken tot op het niveau dat je kat kan zien.

Geschikte kattenbakken

Zorg voor kwaliteitsvolle kattenbakken in de beschikbare ruimte. Deze bakken zouden minimum 1,5 keer zo groot moeten zijn als de kat. Het substraat zou het best zo goed mogelijk moeten gelijken op zand. Het beste kies je voor een substraat dat geurloos en makkelijk schoon te houden is. De kattenbak zet je ook best op een rustige locatie, zo ervaart je kat het minste stress tijdens hun behoefte.

Eten en drinken

Het eten en drinken zet je best niet in de buurt van de kattenbakken maar apart. Wanneer je op zijn beurt het eten en drinken ook apart zet, kan je ervoor zorgen dat de wateropname met 50% verhoogt. Bij het plaatsen van de drink- en eetbakken zorg je ook het beste voor dat deze op een plek worden gezet zodat de kat zijn omgeving in het oog kan houden. Qua keus van deze bakken, kies je best voor kommen die geen geuren vasthouden (keramiek of glas) en groot genoeg zijn zodat ze de snorharen niet over stimuleren.

Klimmogelijkheden

Katten zijn gemaakt om te klimmen, dus moedig ze ook aan om dit natuurlijk gedrag te vertonen. Krabpalen zouden genoeg mogelijkheden moeten hebben om zowel in de hoogte als de breedte te kunnen klimmen. Zet deze dan ook voldoende in het zicht zodat ze deze kunnen gebruiken

Verstoppen

De kat zou altijd de mogelijkheid moeten hebben om zich te kunnen verschuilen. Op deze manier kunnen ze tot rust komen. Wanneer de kat zich verstopt heeft is het ook wel belangrijk dat men deze dan ook met rust laat. Het verstoppen is voor hen een strategie om te kunnen omgaan met stress.

Eten en jagen

Katten werken graag voor hun eten, dit is namelijk het gedrag dat ze buiten ook zouden doen. Biedt daarom dan ook genoeg mogelijkheden aan om dit gedrag te vertonen. Een mogelijkheid hiervoor zou zijn om een voederpuzzel of snuffelmat aan te bieden. Om het jachtinstinct van je kat te stimuleren zijn speeltjes met veren of rondlopende muisjes de ideale manier om dit te doen.

Routine

Katten houden van routine en structuur. Het is daarom belangrijk dat wanneer er een grote verandering gaat gebeuren dit op tijd voor te bereiden. Dit kan gaan van een verhuis, baby, een nieuwe kat of renovatiewerken.

Krabben

Krabben is gezond. Wanneer je de beschikbare ruimte inricht, voorzie dan genoeg krabmogelijkheden waaraan je kat zich kan aan krabben. Voor hen is dit een communicatiemiddel om te aan te geven: “Dit is mijn thuis”. De geuren die ze achterlaten geven hun dan ook een gevoel van veiligheid.

Personal space

Respecteer de persoonlijke ruimte van je kat. Laat je kat zelf kiezen wanneer het geaaid wilt worden. Steek daarbij je hand uit, toont je kat interesse door een kopje te geven dan is het geen enkel probleem om ze te aaien. Het liefst nog op het kopje zelf. Wanneer ze geen interesse toont, blijf je er het beste af. Een kat optillen is ook niet altijd het beste idee. De kat kan hierbij het gevoel krijgen dat ze de controle verliest en valt. Het is daarom een goed idee, mocht je een kat optillen, dit steeds met voldoende ondersteuning te doen.

De Gouden Kattenregel

Katten kunnen met andere katten samenleven als er genoeg benodigdheden beschikbaar zijn. Een richtlijn is hier: “het aantal katten + 1”. Dus zou het idealiter het beste zijn als je twee katten hebt om 3 kattenbakken, 3 eet- en drinkbakken; en genoeg krabmogelijkheden te voorzien.