Castratie en sterilisatie

Bij de kat

Een kater wordt geslachtsrijp vanaf de leeftijd van 6 maanden. Zijn urine zal een typische katergeur gaan ontwikkelen. Hij zal mogelijks meer en meer zijn territorium beginnen verdedigen en dus ook meer gaan vechten met andere katten. Ook bestaat de kans dat hij zal beginnen sproeien. Door uw kater tijdig te castreren zal dit territoriaal gedrag afnemen en zal de kans op rondzwerven en overmatig sproeien afnemen. U kan dus best uw kater voor 6 maanden laten castreren.

Zoals bij de kater zal een kattin eveneens geslachtrijp worden rond de leeftijd van 6 maanden, dit wordt ook wel eens krolsheid genoemd. Krolse kattinen gaan op zoek naar een kater om zich te laten dekken. Bij katten is een dekking vrijwel altijd geslaagd en zal zij dus ook drachtig worden. Katten hebben per nest gemiddeld 4 kittens en kunnen tot 2 keer per jaar een nestje hebben. Om te vermijden dat uw kattin ongewild drachtig wordt, en last zou hebben van haar krolsheid, kan u haar het beste laten steriliseren voor de leeftijd van 6 maanden. Ook verminderd de kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren en baarmoederproblemen. Bij de sterilisatie gaan we steeds de eierstokken verwijderen, indien nodig zal ook de baarmoeder verwijderd worden.

Alternatieven zoals ‘de pil’ raden wij ten sterkste af omdat deze de kans op baarmoederontstekingen en het ontwikkelen van melkkliertumoren erg vergroot. En de pil al snel eens vergeten of niet volledig opgenomen wordt, waardoor u kat toch drachtig zal worden.

Katten die binnenhuis worden kunnen eveneens nadelen ondervinden van hun hormonen. Bij een kater kan zich dit uiten in gedragsproblemen aangezien ze worden weerhouden van hun natuurlijke voortplantingsbehoeften. Kattinnen op hun beurt kunnen te kampen krijgen met aanhoudende krolsheid waardoor ze mogelijks uitgeput geraken.

Afspraken hiervoor kunnen een week van tevoren gemaakt worden. Wij vragen uw kat nuchter te houden voor de afspraak. Dat wil zeggen dat zij de avond voordien nog mag eten. Vanaf middernacht neemt u haar etensbakje weg, drinken mag zij wel nog. U kan ze dan de volgende ochtend bij ons binnenbrengen. Vanaf de late namiddag kan u ze weer komen ophalen.

De avond van de operatie moet u uw kattin zeker nog een nachtje binnenhouden. Laat haar het de komende dagen rustig aan doen. Draadjes worden onderhuids weggewerkt, zodat er aan de buitenkant geen draadjes te zien zijn en u kattin er dus niet aan zal kunnen prutsen. Indien u toch zou merken dat er een zwelling of infectie is opgetreden, neemt u best contact op met ons zodat we kunnen oordelen of er al dan niet bijkomende behandeling nodig zou zijn.                                                          

Bij de hond

Honden worden afhankelijk van hun ras geslachtsrijp tussen 6 en 12 maand. Het steriel maken van een hond ligt iets anders dan bij de kat. Bij de hond zijn er toch iets meer nadelen zodat een grondige afweging aan te raden is. Wij zetten met veel plezier de voor-en nadelen voor jou op een rijtje en kunnen je helpen om hierover de juiste beslissing te maken.

Bij het konijn

Konijnen worden geslachtsrijp op de leeftijd van 3-4 maanden. Aangezien een konijn zich het best voelt in gezelschap van een soortgenoot is het aan te raden om te kiezen voor een mannetje en een vrouwtje. Deze combinatie leeft meestal in harmonie samen. Indien er geen nestje gewenst is, laat men best het mannetje castreren.